Geschiedenis van 1989-1999

In het seizoen 1989-1990 vierde de vereniging haar 22-jarig bestaan, met als apotheose een prachtige Prinsenpronkzitting die de naam ‘Nacht van het Carnaval’ meekreeg. Haast alle artiesten die in de loop van de voorgaande jaren de Gouden Legpenning kregen, traden die avond op: Dennie Christian, de Strangers, Piet Knarren, Pierre Cnoops, Irene Lardy en Jim Collin, e.v.a.

In dit jubileumseizoen speelden de Spasbinken ook voor de eerste maal gastheer voor de aangesloten leden van LIVEKE, tijdens de jaarlijkse verbroederingsdag op 12 november 1989.

In 1991 werd een enig optreden in België van Brasil Tropical op de Prinsen­pronkzitting gepresenteerd.

In het seizoen 1992-1993 werd het hakketakken over een geheel andere boeg gegooid. Om de carnavalmobiliteit in het Centrum te verhogen, en ook om de deelnamekosten te drukken, werd, in samenspraak met de Genker horeca, een vernieuwde formule ingevoerd. Waar voor het hakketakken de laatste jaren nog slechts een paar tientallen liefhebbers opdaagden, zorgde deze nieuwe formule ervoor dat het aantal deelnemers zienderogen steeg. De laatste jaren kunnen we rekenen op ca. 1.000 deelnemers (allemaal verkleed, in het bezit van een carnavalesk muziekinstrument en een carnavalesk voertuig).

In 1993 stelden de Spasbinken hun kandidatuur voor de organisatie van het Feest der Goedgemutsten van de Federatie Europese Narren. Deze organisatie werd toegekend en het evenement ging door op 8 januari 1994 in de Limburghal te Genk. Ca. 3.000 carnavalisten konden meegenieten van een grandioze en vlekkeloos verlopen happening.

In het seizoen 1996-1997 werd een poging gedaan om de traditionele kinderstoet niet enkel te ‘reserveren’ voor de scholen van Genk-Centrum, maar werd een eerste aanzet gegeven tot uitbreiding naar alle lagere scholen van groot-Genk. In de loop van de volgende jaren groeide deze manifestatie aldus uit tot een evenement waarbij ca. 3.000 kleuters en leerlingen hun beste carnavalvoetje voorzetten.

In het 44e Genker carnavalseizoen, 1998-1999, speelden de Spasbinken voor de tweede maal gastheer voor de verbroederingsdag van LIVEKE. Deze ging door in het Cultureel Centrum Genk, op 15 november 1998. Te dezer gelegenheid werd de Orde van de Bronsgroene Leeuw uitgereikt aan de toenmalige (Genkse) provinciegouverneur Hilde Houben-Bertrand.

In dat seizoen werd ook de traditionele prinsenreceptie vervangen door een heus frühshoppen. Schoorvoetend begonnen, was deze realisatie na 2 jaar al een vaste waarde te zijn geworden.