Geschiedenis van 2016-2019

In maart 2016 werd Carlo Peeters aangesteld als nieuwe commandeur.

In dit jaar werd er beslist om, zeker de komende 11 jaar, een jaarmedaille uit te brengen waar telkens een ander Genks monument in verwerkt is…een mooi collectors item.

Verder behaalde de vereniging in dit jaar de 2e prijs op het liedjesfestival Carnavallissima (met slechts 1 puntje verschil van winnaar Maaseik), en dit met het nummer ‘Blonde Annabel’. De publieksprijs werd wel aan de vereniging toegekend.

Na het seizoen 2016-2017 werden verder nog de afspraken tussen de verschillende Genkse verenigingen aangescherpt, door ondertekening van een vernieuwd samenwerkingsprotocol in de Wijze Ród van het Gencker Carnaval. Hierin zetelen alle aangesloten Genkse carnavalverenigingen, onder voorzitterschap van de commandeur.

In het seizoen 2017-2018 werd Fabrizio I aangesteld als 49e stadjeugdprins. Hiermee maakten de Orde van de Spasbinken een duidelijke keuze dat er een plaats is voor iedereen, ook binnen het carnaval. Fabrizio heeft nl. een beperking maar zijn carnavalsbeleving was er zeker niet minder om, integendeel.

Jaarlijks brengen de spasbinken ook ‘eikes’ naar de Clarissen opdat de zusters bidden voor goed weer tijdens het carnaval. Het klooster sluit echter zijn deuren en op 31 januari 2017 wordt er voor de laatste keer een bezoekje gebracht. Een jarenlange traditie gaat teloor…vanaf dat jaar overhandigen we, jaarlijks tijdens de carnavalsmis, een fruitkorf aan de pastoor.

Het seizoen 2018-2019 is een bijzonder jaar. De orde van de spasbinken bestaan exact 50 jaar. Speciaal voor deze gelegenheid is er dan ook een verrassing van formaat tijdens het openingsdiner nl. een carnavalhuiskamerconcert door Angelina. Daarnaast wordt er een feestelijke Prinsenpronkzitting in elkaar gestoken met oa. niemand minder dan Frans Bauer. Het moet van de jaren ’80 geleden zijn, maar de Limburghal was gevuld met meer dan 2000 feestvierders. Jan VII (Jan Hendrix) werd er aangesteld als 64e stadsprins. Hij is werkzaam op de Dienst Evenementen van Stad Genk en stond in die hoedanigheid jarenlang aan de andere kant van de lijn. Als beloning voor zijn inzet vanuit de stad en zijn genegenheid richting het Genkse carnaval, was dit een mooi huwelijk nl. 50 jaar spasbinken en Jan VII als stadsprins.

Tijdens dit seizoen werd er verder getimmerd aan nieuwigheden rond het carnaval waaronder een verhuis van de opening van het carnavalsseizoen en aanstelling van stadsjeugdprins Milan I van het Stadsplein naar een tent op de Grote Markt. Eveneens werd er voor de allereerste keer ook een tent geplaatst op de Grote Markt tijdens de dolle dagen, en dit in regie van de Confrerie. Beide initiatieven dragen bij tot een betere carnavalsbeleving in onze stad en ze werden dan ook zeer gesmaakt door het publiek.

Tijdens dit jubileumseizoen verenigden de eerdere seniorenprinsenparen zich en kozen voor een gezamenlijke outfit om mee naar buiten te komen tijdens carnavalsactiviteiten.

Daarnaast werden ook de eerste 2 jong-spasbinken voorgesteld die eveneens een herkenbare outfit konden showen. Dit zijn 2 initiatieven welke we alleen maar kunnen aanmoedigen.